SPKC aicina Lieldienas pavadīt veselīgi un droši
Gatavojoties Lieldienu brīvdienām, Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti aicina iedzīvotājus pievērst pastiprinātu uzmanību gan pārtikas drošībai, gan fiziskajai labsajūtai un drošībai, pavadot laiku ārpus telpām. Šogad īpaši svarīgi ir ievērot infekcijas slimību profilakses pasākumus un parūpēties par ādas aizsardzību pret pavasara sauli, kas kļūst arvien intensīvāka.
Pārtikas gatavošana
Lieldienu galdu tradicionāli rotā dažādi olu ēdieni, tādēļ ir būtiski pievērst uzmanību olu kvalitātei un ievērot pārtikas higiēnas pamatprincipus. SPKC speciālisti iesaka iegādāties olas tikai no zināmiem, reģistrētiem ražotājiem, rūpīgi pārbaudot to derīguma termiņu un pārliecinoties, ka olu čaumalas nav ieplaisājušas vai citādi bojātas. Uzglabāšanai var izvēlēties gan ledusskapi, gan istabas temperatūru, taču ir ārkārtīgi svarīgi nodrošināt nemainīgu vidi, jo straujas temperatūras svārstības var veicināt produktu bojāšanos. Lai pasargātu sevi un savus mīļos no zarnu trakta infekcijām, olas ieteicams termiski apstrādāt līdz pilnīgai gatavībai, izvairoties no jēlu vai daļēji vārītu olu lietošanas uzturā. Tāpat nedrīkst aizmirst par roku, trauku un virtuves virsmu rūpīgu mazgāšanu pēc jebkādas saskares ar jēlām olām vai citiem jēlproduktiem.
Īpaša piesardzība jāievēro, gatavojot un lietojot uzturā gaļas produktus, kas var saturēt dažādus izraisītājus, t. sk. enterohemorāģisko E. coli (STEC/VTEC) baktēriju . Šī baktērija izdala bīstamu toksīnu, kas var izraisīt nopietnas veselības problēmas, tostarp hemolītiski urēmisko sindromu. Tas ir īpaši bīstams stāvoklis maziem bērniem un gados vecākiem cilvēkiem. Lai mazinātu inficēšanās risku, visa gaļa, it īpaši maltā gaļa, ir jāapstrādā termiski līdz pilnīgai gatavībai, sasniedzot vismaz 70 grādu temperatūru, kas saglabājas ne mazāk kā divas minūtes. SPKC kategoriski iesaka atteikties no jēlu vai daļēji apstrādātu gaļas produktu, iekļaušanas svētku ēdienkartē, jo šie produkti rada paaugstinātu risku inficēties. Īpaši svarīgi ir nepiedāvāt bērniem nepietiekami termiski apstrādātu malto gaļu, tajā skaitā burgeru veidā. Virtuvē jāievēro piesardzība, izmantojot atsevišķus piederumus jēlai gaļai un gataviem ēdieniem, kā arī jāuzglabā produkti tā, lai novērstu krustenisku piesārņošanos. Ja kādam no ģimenes locekļiem parādās asiņaina caureja, sāpes vēderā, vemšana vai paaugstināta temperatūra, nekavējoties jāpaliek mājās un jāsazinās ar ģimenes ārstu.
Droša atpūta dabā
Mūsdienās arvien vairāk cilvēku izvēlas Lieldienas svinēt brīvā dabā, tāpēc SPKC atgādina arī par nepieciešamajiem piesardzības pasākumiem, pavadot laiku ārpus telpām. Jāņem vērā, ka pavasarī sākas ērču aktivitātes periods, tāpēc, dodoties dabā, ieteicams izvēlēties sakoptas teritorijas vai pašiem sakopt apkārtni, novācot sausās lapas un zarus, kas var būt ērču mājvieta. Aizsardzībai pret ērcēm vēlams valkāt gaišu, ādu nosedzošu apģērbu, sabāzt bikšu galus zeķēs, lai noļautu ērcēm tikt zem apģērba, kā arī lietot ērču atbaidīšanas līdzekļus. Īpaši svarīgi pēc atgriešanās no pastaigas, pat ja tā notikusi tikai piemājas dārzā, rūpīgi pārbaudīt, vai uz apģērba vai ādas nav ērču. Šī pārbaude īpaši rūpīgi jāveic bērniem, pievēršot uzmanību apmatojuma zonām, locītavām un citām vietām, kur ērces visbiežāk mēdz pieķerties. Ieteicams pārbaudīt arī mājdzīvniekus, ja tie bijuši līdzi pastaigā.
Sinoptiķi prognozē, ka Lieldienu brīvdienās gaidāms silts un saulains laiks, tāpēc jāatceras, ka arī pavasara saule var būt pietiekami spēcīga, lai izraisītu ādas apdegumus un kaitējumu. Atrodoties ārpus telpām, ieteicams lietot saules aizsargkrēmu ar piemērotu aizsardzības faktoru (SPF), t.i. pieaugušajiem vismaz SPF 30, savukārt bērniem - SPF 50, valkāt galvassegu un izvēlēties vieglu, elpojošu apģērbu, kas vienlaikus pasargā ādu no tiešiem saules stariem. Īpašu rūpību jāpievērš bērnu ādas aizsardzībai, jo tā ir ievērojami jutīgāka pret ultravioletā starojuma kaitīgo iedarbību nekā pieaugušo āda.
Aktivitātes dabā
Plānojot Lieldienu aktivitātes ārpus telpām, neaizmirstiet arī par vispārējiem drošības pasākumiem. Šūpojoties, kas ir viena no populārākajām Lieldienu tradīcijām, jāpārliecinās, ka šūpoles ir tehniski drošas un stabilas. Maziem bērniem ieteicams izmantot tikai šūpoles ar speciālām aizsargmalām, kā arī uzmanīt bērnus, lai tie būtu drošā attālumā no šūpolēm, kamēr tās lieto citi Ja Lieldienu aktivitātes ietver braukšanu ar velosipēdu, skrejriteni vai skrituļslidām, obligāti jālieto ķivere, kā arī elkoņu un ceļgalu aizsargi, lai izvairītos no traumām kritiena gadījumā. Ģimenēs, kur tiek izmantots batuts, pirms tā lietošanas nepieciešams atgādināt bērniem drošības noteikumus un pārliecināties, ka aprīkojums ir labā tehniskā stāvoklī, īpaši jāpievērš uzmanība, vai batutam ir aizsargtīkls un tas nav bojāts. Gatavojot ēdienu uz grila, kas kļuvis par iecienītu Lieldienu nodarbi daudzās ģimenēs, svarīgi norobežot pieeju karstajam aprīkojumam un novietot bīstamas vielas, piemēram, grila aizdedzināšanas šķidrumus, bērniem nepieejamā vietā. Ja svētku svinības notiek pie ūdenstilpnēm, bērni jāuzrauga nepārtraukti, un pirms došanās pie ūdens jāpārrunā ar viņiem drošības noteikumus. Gadījumos, kad Lieldienas tiek svinētas vietā, kur ir mājdzīvnieki, īpaši suņi, ieteicams iepriekš vienoties ar saimniekiem par dzīvnieku uzraudzību, lai novērstu iespējamus nelaimes gadījumus. Tāpat noteikti iesakām neaiztikt slimus vai beigtus savaļas dzīvniekus, tai skaitā arī putnus.
Veselīga maltīte
Domājot par Lieldienu maltīti, SPKC speciālisti aicina pievērst uzmanību arī veselīga uztura principiem, svētku galdā iekļaujot vairāk svaigu dārzeņu, augļu, ogu un mikrozaļumu, kas ne tikai bagātinās ēdienkarti ar vitamīniem un minerālvielām, bet arī padarīs to krāsaināku un pievilcīgāku. Ēdienu gatavošanā ieteicams dot priekšroku pilngraudu produktiem un piena produktiem ar samazinātu tauku saturu. Lai papildinātu organismu ar jodu, kas īpaši svarīgs vairogdziedzera veselībai, vēlams lietot sāli ar joda piedevu. Tāpat SPKC iesaka saldinātu vai gāzētu dzērienu vietā izvēlēties ūdeni, kas papildināts ar dabīgām piedevām – ogām, citrusaugļiem, piparmētru vai svaigi sagrieztiem gurķiem, tādējādi gan veldzējot slāpes, gan uzņemot mazāk cukura. Atgādinājumam - ēdot un dzerot jācenšas iztikt bez sarunām vai kādām citām aktivitātēm, samazinot aizrīšanās risku. Īpaši pievērsiet uzmanību bērniem, lai ar ēdienu mutē neskrien, nespēlējas.
Ja esi saslimis, paliec mājās!
Jāatceras, ka pavasarī joprojām aktuālas ir dažādas elpceļu infekcijas, tādēļ, ja parādās tādi simptomi kā klepus, iesnas, paaugstināta ķermeņa temperatūra vai sāpes kaklā, būtu ieteicams Lieldienas pavadīt mājās, atturoties no publisku pasākumu apmeklēšanas un ciemošanās pie citiem cilvēkiem. Īpaši svarīgi izvairīties no kontakta ar personām, kurām novērojami līdzīgi saslimšanas simptomi.
Noslēgumā SPKC vēlas atgādināt, ka Lieldienas ir jāsvin atbildīgi, tādēļ aicinām nelietot alkoholiskos dzērienus, kā arī nekādā gadījumā nevadīt transportlīdzekli alkohola vai citu apreibinošu vielu ietekmē. Ja pamanāt, ka kāds no jūsu tuviniekiem vai draugiem grasās piedalīties ceļu satiksmē vai doties peldēties reibuma stāvoklī, lūdzam nepalikt vienaldzīgiem un aktīvi iesaistīties, lai novērstu iespējamu traģēdiju.
SPKC novēl visiem drošas, veselīgas un priecīgas Lieldienas!
Lasīt vairāk Slimību profilakses un kontroles centra vietnē